Analiza tehnica este metoda care face evaluari si previziuni asupra cursului viitor al preturilor bazandu-se pe evolutia preturilor din trecut, fiind utila pentru studiul modelelor de preţ care apar ca rezultat al activităţii economice globale.

Analiza tehnica se bazeaza pe urmatoarele principii:

  1. Totul se reduce la comportamentul din piata, sau altfel spus toate informatiile relevante sunt deja cunoscute si incluse in pret.
  2. Preturile se misca in trenduri care pot fi desenate pe grafice tehnice ( nu se misca la intamplare ). Prognozarea unui trend este esentiala pentru succesul unei analize tehnice, deoarece permite celor care tranzactioneaza sa faca profit prin cumparare sau vanzare atunci cand preturile scads au cresc, conform zicalei Trend is your friend, adica trendul este prietenul tau. Analiza tehnica este metoda care sustine ca, un trend in miscare are tendinta de a ramane in miscare atata timp cat asupra lui nu actioneaza alte presiuni.
  3. History repeats spune ca traderii si investitorii reactioneaza in acelasi mod la aceleasi conditii din trecut, deoarece motivatiile psihologice care îi ghideaza nu se schimba niciodata, iar acest lucru confera avantajul de a beneficia de modele sau tipare care se repeta in
    piata.

Folosind aceste principii analistii incearca sa identifice trendurile si inversarile de trend din piata; iar pentru a distinge trendurile de fluctuatiile pe termen scurt se utilizeaza una dintre cele doua tipuri de analiza, sau amandoua: sisteme de grafice si sisteme mecanice de tranzactionare. Graficele sunt utilizate pentru a identifica modele semnificative ale preturilor si a actiunii in volum; sistemele mecanice de tranzactionare incearca sa inlature subiectivismul, bazandu-si deciziile de investitii pe indicatori matematici calculati cu variabile de pret si volum.
Desi nu este precisa, analiza tehnica pune la dispozitie un numar mare de instrumente pentru a gasi punctele de actiune, iar investitorul poate folosi oricare metoda pe care o considera confortabila pentru el, atata timp cat poseda cunostintele necesare sis tie cu exactitate ceea ce face. Analiza tehnica studiaza modele de grafice care isi propun sa identifice trendurile, sa decida in legatura cu cu punctele de intrare si iesire ale unui trading si nu in ultimul rand, sa determine atitudinea psihologica a mediului de piata.

Exista cinci categorii care se studiaza in cadrul metodei de analiza tehnica:

  • Indicatori: oscilatori, medii mobile, etc.
  • Teoria numerelor: Fibonacci, Gann.
  • Waves: Teoria Elliot.
  • Gaps: high-low; open-closing.
  • Trenduri: following moving average.

In categoria analiza tehnica, veti gasi mai multe detalii despre fiecare in parte, multe de scris, multe de citit, multe de studiat, deci spor la munca!