Este un indicator de tip oscilator dezvoltat de Alexander Elder si explicat in cartea sa Trading for a Living, care arata puterea trendului in scadere. Indicatorul face parte din Elder-ray, in care avem definite doua notiuni: Bull power care reprezinta maximul zilei minus media mobila exponentiala si Bear power reprezentata ca diferenta dintre pretul de inchidere si media mobile exponentiala.

Pentru a stabili formula de calcul, s-au luat in considerare urmatoarele aspecte:

  • Media mobila este un acord de pret intre vanzatori si cumparatori pentru o anumita perioada de timp.
  • Pretul maxim arata puterea maxima a cumparatorilor intr-o zi.

Pe aceste baze Elder a dezvoltat Bulls Power ca o diferenta intre cel mai mare pret al perioadei si media mobila exponentiala a 13 perioade.

BULLS = Pret maxim ( High ) - EMA

Bulls Power se foloseste de obicei impreuna cu un indicator de trend, cel mai frecvent cu Moving Average ( media mobila ). Daca indicatorul de trend are o directie descendenta si Bulls Power este peste zero, dar merge spre coborare, atunci este semnal de vanzare. Se folosesc si semnale de tip divergenta ce apar atunci cand pretul are un nou maxim iar Bulls Power arata valori mici pentru fiecare dintre noile maxime care apar.

bulls power indicator

Pe un trend ascendent pretul maxim este mai mare decat EMA iar valoarea indicatorului este peste zero cu histograma locazalizata peste linia de zero; daca pretul maxim coboara sub EMA cand preturile scad, Bulls Power are valori sun zero, iar histograma este sub linia de zero.