Este un indicator de tip oscilator dezvoltat de Alexander Elder, si descris in cartea sa Trading for Living, folosit pentru a masura puterea din piata, atat in crestere cat si in scadere, precum si posibile puncte de inversare. Pentru calculul sau sunt utilizate datele considerate de Elder ca fiind cele mai importante in piata: directia de miscare a pretului pretului, amploarea si volumul tranzactiilor, care sunt aproximate cu ajutorul unei medii mobile. Pretul este cel care determina trendul, iar volumul da informatii asupra intensitatii. Utilizarea mediei mobile contribuie la gasirea momentului potrivit pentru a deschide sau inchide o pozitie, iar perioada ideala pentru calcul este 13.

Formula de calcul are la baza faptul ca miscarile din piata se caracterizeaza prin directie, amploare si volum: daca pretul de inchidere curent este mai mare decat cel precedent, atunci forta in piata este pozitiva, iar daca pretul de inchidere actual este mai mic decat cel precedent, atunci este negative. De aceea cu cat diferenta dintre preturi si volumul tranzactiilor este mai mare, forta in piata este mai mare. Prin urmare, combinand aceste trei aspecte importante din piata, Force Index va fi de forma unui oscilator care fluctueaza intre zone negative si pozitive.

Pentru aflarea lui Force Index pentru o anumita perioada, scadem pretul de inchidere precedent din cel curent si il inmultim cu volumul.
FORCE INDEX (u) = Volume (u) x (( MA ( ApPrice, N,u ) – MA( ApPrice, N,u-1))

Iar termenii din formula sunt:

 • Force Index (u) = Force Index al pretului curent
 • Volume (u) = Volumul curent
 • MA(ApPrice, N,u) = media mobila curenta pentru N perioade: poate fi exponentiala, simpla, ponderata, etc.
 • ApPrice = pretul aplicat
 • N = numarul de perioade folosite
 • MA( ApPrice,N, u-1) = orice medie mobila precedenta

force index indicator

Utilizarea Force Index in tranzactii

Identificarea trendului: indicatorul este folosit pentru a identifica un trend sau pentru informatii legate de consolidarea trendului curent. Pe termen scurt sunt folosite perioade mai mici, cum este cea de 13, in care indicatorul este mai sensibil, iar perioadele mai mari sunt utilizate pentru trendurile pe termen mediu sau lung.

force index trend identification

Divergenta: este utilizata de traderi pentru a depista posibile puncte de inversare de trend si poate fi bullish sau bearish. Cea bullish apare atunci cand indicatorul arata valori ridicate dar pretul se tranzactioneaza jos, iar bearish apare atunci cand indicatorul arata valori scaute, dar pretul este tranzactionat la valori mari. Aceasta discrepanta intre indicator si pret poate fi utilizata pentru identificarea inverasrii de trend, dar este nevoie de confirmare: divergenta bullish este confirmata de mutarea indicatorului intr-o zona pozitiva sau de spargerea unor niveluri de rezistenta, iar divergenta bearish este semnalat de pozitionarea indicatorului in zona negative sau spargerea nivelului de suport. In afara acestora se mai pot asocia alte metode ( incrucisari de medii mobile, modele de lumanari, sau alte metode de analiza tehnica ) care sa intareasca divergenta.

Corectii de trend: impreuna cu alti indicatori de trend, Force Index este utilizat pentru a identifica corectiile pe tremen scurt din interiorul trendului curent. Pe un trend de crestere retragerea pretului de la nivelul de supra-cumparare poate reprezenta o corectie pe termen scurt, iar pe un trend de scadere, retragerea de la nivelul zonei de supra-vanzare poate fi o corectie pe termen scurt in interiorul trendului actual. A. Elder recomanda aplicarea EMA de 22 zile pentru identificarea trendului si Force Index de 2 zile pentru a identifica corectiile. Folosind aceste valori concrete, un trend este in crestere atunci cand 22EMA merge in sus, spre valori mari si 2-Force Index va fi folosit pentru a identifica corectia pe termen scurt si posibilitatea de cumparare. Pe de alta parte, daca 22EMA merge in jos, vorbim de un trend in scadere si 2-Force Index va fi folosit pentru corectia pe termen scurt cu posibilitate de vanzare. Metoda este riscanta si folosita de cei cu experienta indelungata in piata.

force index corrections

In concluzie, posibilitatile de utilizare sunt:

 • Cand indicatorul este sub zero pe un trend de crestere, se poate deschide pozitie long/cumparare.
 • Cand valoarea lui este pozitiva pe un trend descendent, se poate deschide pozitie short/vanzare.
 • Cand atinge noi valori minime pe un trend de scadere sugereaza continuarea trendului de scadere.
 • Cand atinge noi valori maxime pe un trend de crestere sugereaza continuarea trendului.
 • Cand schimbarile de pret nu sunt corelate cu schimbarile de volum, valoarea indicatorului ramane la un nivel neutru, este un semnal ca trendul se va schimba in curand.