Cei care au adoptat metoda Gann, spun ca are o acuratete de peste 85%, iar predictiile sale nu se limiteaza doar la piata financiara, Gann facand prognoze despre alegerile prezidentiale din U.S., despre inceputul si sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, toate acestea doar pe baza principiilor matematicii, dupa cum afirma. Cu informatii suficiente, putea sa prezica evenimente viitoare folosind teoria despre cicluri bazata pe matematica veche si geometrie, afirmand ca natura lucrurilor nu se modifica, toate evenimentele avand la baza principii matematice.

W.D. Gann a spus ca cele 360 de grade ale unui cerc si numerele de la 1 la 9 au fost originea matematicii; intr-un cerc este loc pentru patrat si triunghi, iar in afara lui se poate construi de asemenea un patrat si un triunghi, aceste constructii reprezentand de fapt dimensiunile pietei. Pare bizar, dar Gann credea ca punctele de inversare in piata ( maxime si minime ) sunt legate de principiile matematice, asa incat in piata nu exista nici un maxim sau minim care sa nu poata fi explicat prin unghiuri si niveluri de suport sau rezistenta. Cu alte cuvinte, daca a dat timpul si preturile pentru maximele si minimele din trecut ale oricarei piete, putea sa utilizeze principiile matematicii si geometriei pentru a prognoza viitoarele puncte de cotitura in piata. De ce aceste principii se puteau aplica tendintei din piata? Gann a spus ca are toate dovezile din astrologie si matematica si probabil are dreptate, atat timp cat pretul are la baza matematica deoarece este exprimat prin cifre, sistemul include numere si progresii de numere.

Gann numbers

Un rol important in teoria sa l-au avut numerele patrate: 16, 25, 36, 49, 64, 121 si 144 si a considerat ca piata se misca dupa modele, sensibile la miscarea de pret a acestor patrate, in raport atat cu timpul cat si cu pretul ( de exemplu, o crestere intr-o piata poate avea tendinta sa gaseasca rezistenta la 64 de centi sau la 64 de zile de la minim; o scadere in piata poate gasi suport la 144$ sau 144 de saptamani de la maxim ). Aceasta tehnica a fost combinata cu altele pe care le-a dezvoltat si a devenit o parte importanta in analiza tehnica.

Alte numere care au avut importanta pentru Gann au fost gasite in domenii variate si poate putin ciudate, dar ele l-au ajutat sa-si puna la punct teoriile si sa faca profit in tranzactiile bursiere: numarul 3 si jumatate ( era jumatate din 7, aparea in Biblie de multe ori ), numarul 12 ( din Biblie, casele Zodiacului ) numarul 9. Un an are 365 de zile si este timpul in care soarele se muta in emisfera opusa si se intoarce la punctul de start; soarele este cel care prin miscarea lui determina anotimpurile si are un rol esential in viata noastra si prin urmare ciclul de 30 zile sau ciclul soarelui este important. Un alt numar important este 144: o zi are 1440 de minute, este 40% dintr-un cerc ( 360 de grade x 0.40 = 144 de grade ) si este patratul numarului 12. Toate aceste numere care apar si se repeta in diverse domenii ca matematica, geometria, astrologia, etc sunt importante in teoria lui Gann, care dupa ce le-a identificat a cautat sa foloseasca in practica toate aceste cunostinte.

Aplicarea lor pe bursa a pus bazele teoriei sale care spunea ca, miscarea este guvernata de puterea modelului, pret si timp.
In teoria lui Gann analiza pretului se face pe baza graficului swing, a unghiurilor si a punctelorde retragere exprimate in procente, Square of Nine, Gann Wheel, Gann Hexagon, Square of 144, Square of 4.