In teoria lui Gann, modelul este reprezentat de studierea swing-ului ( oscilatie ) de pret in piata, cu ajutorul graficelor de tip swing care arata schimbarile de trend. In afara identificarii trendului, traderii utilizeaza graficul swing pentru a obtine informatii legate de marimea si durata miscarilor de pret, toate aceste elemente ( pretul, marimea, durata ) alcatuind un model. Constructia unui swing chart rezulta din ceea ce Gann numea Trend Line Indicator: utilizand pretul maxim si cel minim pentru o perioada de timp specificata, oricare dintre ele depaseste ziua precedenta, devine indicatorul liniei de trend. Exista patru clasificari ale tipului de zile, toate referindu-se la ziua sau perioada precedenta:

  • Up day: cel mai mare maxim si cel mai mare minim
  • Down day: cel mai mic minim si cel mai mic maxim
  • Outside day: cel mai mare maxim si cel mai mic minim
  • Inside day: cel mai mic maxim si cel mai mare minim

Trend Line Indicator se misca spre maxim pentru o perioada intr-o zi de crestere ( up day ) si continua sa creasca pana apare o inversare. O inversare poate sa fie sub forma unei zile de scadere ( down day ) sau outside day.

Daca piata inregistreaza trei zile la rand de up day, atunci se va transforma intr-o linie verticala care acopera intervalul de maxim si apoi o linie orizontala de swing. Linia de swing va balansa spre minim intr-o zi de scadere si va continua pana la urmatoarea inversare care poate fi o zi de crestere sau posibil o zi in afara ( outside day ), in functie de cat de jos a fost pretul.
In cazul unei outside day care apare pe un trend de cestere, daca maximul s-a realizat inainte de minimul zilei, indicatorul swing este impins la extrema zilei in directia trendului si apoi se inverseaza spre minimul sesiunii. Daca miminul s-a realizat inainte de maxim, atunci Trend Line Indicator continua sa se miste mai sus, spre maximul sesiunii.
O zi de tipul inside day nu are nici un fel de influenta asupra indicatorului liniei de trend.

Mai jos am prezentat un grafic swing pentru o zi normala: in prima reprezentare este vorba de un grafic normal de timp bara, cel de-al doilea este rezultatul aplicarii regulilor graficului swing la datele brute ale primului grafic si dupa cum se observa, acesta elimina intervalul de timp dintre date. Fiecare linie verticala reprezinta o perioada nedeterminata de timp; poate fi vorba de o zi sau de mai multe zile in care piata contiuna sa faca cele mai mari minime.

gann swing chart

Trend Line Indicator isi schimba directia cand apare o zi opusa fata de directia trendului; este vorba intr-un trend de crestere de un down day si de un up day intr-un trend de scadere, dar aceasta nu inseamna neparat ca avem maxime sau minime. Ele sunt confirmate doar cand inversarea anuleaza opusul precedent al varfului swing. Graficul swing prezinta avantajul ca identifica cu mare acuratete trendul, care este definit ca oscilatii progresive in aceeasi directie. Mai jos este prezentat un grafic swing pe care apar doua trenduri, primul care se inverseaza si al doilea care este spre sfarsit.

gann trading swing

Sagetile indica bara de pret pe care se face actiunea respectiva ( cumparare sau vanzare ) si nu punctul in care se deschide pozitia.
In cazul in care trendul este de crestere fapt semnalat de puncte consecutive de oscilatie care cresc progresiv, semnalul de intrare long este generat cand un nou maxim apare dupa o oscilatie minima.
In cazul unui trend de coborare, semnalul de vanzare este dat cand un nou minim apare imediat dupa o oscilatie la varf ( maxim ); semnale noi de vanzare sunt date de fiecare data cand apare o inversare urmata de un nou minim.