Conform teoriei, Gann spunea ca exista o legatura intre preturi si timp si ca acestea ajung sa fie in echilibru la un moment dat. Aceasta inseamna ca piata va urmari anumite perioade de timp in raport cu relatiile de pret, de la minime majore la maxime majore, chiar si mimine sau maxime minore urmand linii similare de trend timp-pret.

In realizarea unghiurilor Gann a pornit de la un patrat pe care l-a impartit in parti egale, apoi a trasat o linie la 45 de grade prin el. Conform acestei impartiri, unitatea de timp este egala cu pretul, prin urmare pe masura ce pretul se modifica el va urma un unghi de 45 de grade deoarece pretul si timpul se afla in echilibru. Pe de alta parte, daca este nevoie de doua unitati de timp pentru ca pretul sa avanseze cu o unitate vom avea o linie timp/pret 2×1 care urmareste cu aproximatie unghiul de 26.5 grade. In mod similar, daca e nevoie de o unitate de timp pentru ca pretul sa avanseze cu doua unitati vom avea o linie timp/pret 1×2 care urmareste unghiul de 63.5 grade.

In acelasi timp analizata pe grafic, piata va urma legile geometriei, iar Gann a subliniat importanta folosirii unei scale corespunzatoare pentru fiecare piata atunci cand se fac graficele. Pentru aplicarea unghiurilor folosim graficul de o zi datorita faptului ca era cel mai uzitat de catre Gann pentru analiza, dar se poate folosi si alt time frame; se identifica ultimul minim major sau ultimul maxim major, sau ambele. Daca am identificat un minim major de exemplu, trasam apoi o linie la 45 de grade care va creste cu o unitate de pret pentru cate o unitate de timp. Trasand linia principala la 45 de grade, vor mai aparea inca opt linii minore ( cate patru de o parte si de alta a linie de la 45 de grade ) care se extind de la 1×8 prin linia 1×1 pana la 8×1, incepand cu linia 1×2, apoi linia 2×1, avand in final 9 linii. Aceste linii sau unghiuri sunt cunoscute ca liniile 1×2 si 2×1 deoarece reprezinta o unitate de pret cu doua unitati de timp si doua unitati de pret cu o unitate de timp. Linia 1×1 a fost considerata de Gann ca fiind cea mai importanta: daca pretul este localizat peste aceasta linie este un semn de piata in crestere ( bull market ), iar daca pretul este sub linie avem o piata in scadere ( bearish market ). Atata timp cat scala este corecta ( o unitate de pret ), vom avea pe grafic urmatoarele linii si unghiurile lor:

  • 1×8: 82.5 grade
  • 1×4: 75 grade
  • 1×3: 71.25 grade
  • 1×2: 63.75 grade
  • 1×1: 45 grade ( cea mai importanta linie )
  • 2×1: 26.25 grade
  • 3×1: 18.75 grade
  • 4×1: 15 grade
  • 8×1: 7.5 grade

Toate aceste linii sunt importante intrucat indica suportul si rezistenta si au in acelasi timp rol de predictie pentru a spune unde va merge piata in viitor, cand este posibil sa ajunga acolo si evolutia pretului. Piata tinde sa sa urmeze un unghi particular si cand acesta este spart se cauta un alt unghi Gann care sa fie urmarit.

Teoria Gann unghiuri

Teoria din spatele unghiurilor Gann spune ca piata are tendinta de a se multiplica la patrat in pret si timp si ca atare s-ar putea anticipa ca pretul va gravita spre liniile unghiurilor. Se intampla des ca miscarea de indepartare a pretului de maxime sau minime sa fie foarte abrupta si ajunga in cadranul 8×1, ceea ce inseamna ca a avut loc o miscare a opt unitati de pret pe o unitate de timp; dar aceasta modificare abrupta nu va dura mult pana cand va fi sparta si pretul se va muta din acest cadran trecand prin linia 8×1 si indreptandu-se spre linia 4×1.